فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1397)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت الله علم الهدی، مصطفی منصوریان * صفحات 1-23
    پیش بینی تشریفات پیچیده، دشوار و طولانی در فرایند بازنگری در قانون اساسی امری ضروری برای پاسداشت این قانون از تغییرات مکرر و سلیقه ای در تمامی نظام های سیاسی به شمار می رود. قانون اساسی ایران نیز افزون بر پیش بینی چنین سازوکاری در اصل 177، در همین اصل و اصل 132 محدودیت هایی را برای بازنگری در قانون اساسی مدنظر قرار داده است که تبیین و تحلیل جوانب مختلف این موارد امری مهم در بازنگری های احتمالی آینده به نظر می رسند. این نوشتار در پی آن است که با رویکردی تحلیلی به بررسی مبانی، ماهیت و کیفیت تضمین این محدودیت ها در منظومه ی حقوق اساسی ایران بپردازد. در این زمینه، اصل 132 محدودیت هایی زمانی را به دلیل فقدان احتمالی ثبات نظام سیاسی پیش بینی کرده، و اصل 177 نیز موضوعاتی را که پایه و بنیان نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران را تشکیل می دهند، مصون از تغییر عنوان کرده است که تضمین رعایت این شرایط و محدودیت ها در صلاحیت مقام رهبری قرار دارد.
    کلیدواژگان: بازنگری در قانون اساسی، بنیان نظام سیاسی تغییرناپذیری، محدودیت های زمانی، محدودیت های موضوعی، محدودیت های بازنگری
  • محمدعلی الفت پور *، قدرت الله رحمانی صفحات 25-48
    شناخت نظامات مصالح حکومتی در اسلام سازوکارهای تغییر در مرزهای تطبیق مشروعیت اسلامی را مبتنی بر محذورات یک حکومت بهتر مشخص می کند. بازشناسی اولویت دهی اهداف حکومت بر یکدیگر، مبناشناسی تحلیل مصلحت، بازبینی متدلوژی کشف و به کارگیری مصلحت، راهکارهایی برای کشف و اجرای مصلحت به منظور تحلیل میزان کارکردهای مشروعیت در نظام اسلامی ارائه خواهد داد. شناخت معیارها و قلمرو انحلال موقت احکام در حاکمیت دینی ارتباط مبنایی با اهداف و مقاصد اساسی شریعت دارد. سوال اصلی این پژوهش تبیین رابطه ی میان توقف موقت احکام الهی با اولویت شناسی میان اهداف حکومت در حاکمیت اسلامی است. برای پاسخ به این پرسش باید معیارها و شاخصه های اولویت دهی به اهداف حکومت را در چارچوبی نو شناخت و با تطبیق معیارهای تقدیم عناوین ثانویه و حکومتی بر عناوین اولیه به این پرسش پاسخ داد. این پژوهش با روش تحلیلی-توصیفی در پی اثبات آن است که به فرض انحلال موقت غالب احکام و حدود الهی حاکمیت اسلامی مشروع است اگر بتواند، اهداف مهم تر از اجرای احکام جزئیه ی اسلامی مانند حفظ نظام اجتماعی و سیاسی اسلام و همچنین قاعده های اساسی تری مانند نفی سبیل را محقق کند.
    کلیدواژگان: احکام حکومتی، حکومت اسلامی، مشروعیت، مصلحت
  • محمود ابراهیمی* ، ولی رستمی صفحات 49-72
    برنامه ریزی از لوازم مدیریت است و در مدیریت دولتی در چارچوب خاصی تحت عنوان نظام برنامه ریزی صورت می گیرد که دربرگیرنده ی ارکان و روابط میان آن هاست. اولین رکن این نظام، اسناد حقوقی لازم الاجراست که قانون اساسی در راس آن ها قرار دارد.
    قانون اساسی علاوه بر تعیین اهداف، آرمان ها و راهبردهای کلی جهت دهنده به محتوای برنامه ها، در تعیین سایر ارکان آن نظام نیز نقش مهمی ایفا می کند. این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی در پی بررسی چیستی و چگونگی این دو بعد در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است. به نظر می رسد قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از نظر تعیین اهداف و راهبردهای کلی برنامه ریزی از غنای کافی برخوردار است. اما در خصوص تنظیم سایر ارکان نظام برنامه ریزی، با وجود ذکر واژه ی برنامه یا اشاره به مفهوم یا لوازم برنامه ریزی در بسیاری از اصول قانون اساسی، کلیات موضوع ابهام دارد و علی رغم عدم تبیین ویژگی های این نظام در قانون اساسی، این امر به قانون عادی نیز ارجاع نشده است؛ بلکه صرفا رئیس جمهور مسئول امور برنامه و بودجه شناخته شده است که می تواند اداره ی آن را به دیگری واگذار کند. بر این اساس نظام برنامه ریزی منسجم و ارکان اصلی آن از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران قابل برداشت نیست. به علاوه به کارگیری نامناسب واژگان مربوط و تفکیک امور برنامه از برنامه ی دولت بر ابهام موضوع افزوده است.
    کلیدواژگان: برنامه، برنامه ریزی، برنامه ی دولت، قانون اساسی، نظام برنامه ریزی
  • مرتضی حاج علی خمسه* ، ابراهیم موسی زاده صفحات 73-86
    در هر نظام حقوقی، هنجارهای گوناگونی وجود دارند که از شان و اعتبار متفاوتی برخوردارند و باید نسبت میان آن ها مشخص شود. ثمره ی این رتبه بندی، لزوم تبعیت هنجارهای مادون از هنجارهای مافوق است تا جایگاه و اعتبار هنجارها تضمین شود. در نظام حقوقی ایران، قوانین عادی به عنوان هنجار فرودست نسبت به سیاست های کلی نظام شناخته می شود. بنابراین قواعد مذکور در قوانین، باید در متابعت از قواعد مذکور در سیاست های کلی نظام تنظیم شوند. این متابعت، از دو شیوه (انطباق و عدم مغایرت) قابل تصور است. پرسش اصلی این نوشتار عبارت است از اینکه مرجع ذی صلاح در خصوص احراز متابعت قوانین عادی با سیاست های کلی نظام، «انطباق» قوانین با سیاست ها را باید بررسی کند یا صرفا «عدم مغایرت» آن ها را؟ با بهره گیری از روش تحقیق تحلیلی، این نتیجه حاصل شد که به طور کلی، مجلس هنگام قاعده گذاری در خصوص یک موضوع، با دو فرض مواجه است؛ فرض اول، وجود سیاست های مصوب در خصوص آن موضوع و فرض دوم، نبود سیاست هایی است که به طور خاص، موضوع مدنظر جهت قانونگذاری را هدف قرار داده باشد. بر این اساس، قانونگذار در فرض اول مکلف به حرکت در جهت تحقق انطباق قانون با سیاست ها و در فرض دوم، مکلف به تامین عدم مغایرت قانون با سیاست هاست.
    کلیدواژگان: انطباق، عدم مغایرت، سیاست های کلی نظام، قوانین، هنجار، سلسله مراتب
  • محمد برزگر خسروی * صفحات 87-112
    از مهم ترین قوانین حاکم بر حوزه ی برق، قانون سازمان برق ایران مصوب 1346 است که برای فعالان این حوزه تکالیفی را مشخص کرده است. با توجه به زمان تصویب این قانون که پیش از انقلاب اسلامی بوده، این سوال مطرح است که کدام یک از مفاد آن همچنان از نظر حقوقی معتبر است و چرا. براساس روش تحلیلی- انتقادی و با توجه به اینکه شورای نگهبان مرجع رسمی تفسیر قانون اساسی و نیز مرجع نظارت بر عدم مغایرت مصوبات مجلس با شرع و قانون اساسی است، مفاد قانون مزبور براساس شرع و قانون اساسی و رویه ی شورای نگهبان تحلیل می شود. این مقاله نشان می دهد که با وجود مغایرت برخی از مواد این قانون با شرع یا قانون اساسی، ملاک اعلامی این شورا در نظر تفسیری مورخ 18/4/1365 نمی تواند موجب اعلام لغو این مواد تلقی شود؛ کما اینکه در عرصه ی عمل نیز این مواد از قانون مزبور مستند صدور بسیاری از دستورالعمل های وزارت نیرو قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اعتبار حقوقی، انرژی برق، تقنین، قانون اساسی، شورای نگهبان
  • فاطمه سادات نقوی *، علیرضا دبیرنیا صفحات 113-134
    نظریه ی قانونگذاری به مثابه ی برنامه ریزی برای اجرای قوانین الهی بر این مبنا استوار است که قانونگذاری از صلاحیت های شارع مقدس است و کارویژه ی پارلمان، برنامه ریزی در قالب تنظیم قوانین برای اجرای قوانین (احکام) الهی است. این برداشت از شان قانونگذار در نظام حقوقی ایران از مبانی اسلامی نشات گرفته است که در دیدگاه بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی ایران و برخی فقهای مجلس موسسان قانون اساسی نیز مشهود است. در اصول قانون اساسی نیز به صراحت به «اختصاص تشریع به خداوند» و «نقش بنیادین وحی در بیان قوانین» اشاره شده است. این نوشتار با روشی توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش است که آیا فرایند قانونگذاری در ایران با نظریه ی مذکور مطابقت دارد؟ این ابهام ازآن جا ناشی می شود که ابتکار عمل قانونگذاری توسط پارلمان به نحوی است که صلاحیت شارع مقدس در قانونگذاری را عملا به موضوعی غیرموثر تبدیل کرده، زیرا اجتهاد بر امر قانونگذاری در نظام مطلوب مقدم و در نظام حقوقی ایران موخر است. بر همین مبنا، مکانیزمی پیش بینی نشده است تا پارلمان از نتایج حاصل از اجتهاد فقها و در راستای اجرای احکام اسلامی، به قانونگذاری مبادرت ورزد، بلکه مجلس اغلب براساس نیازهای جامعه، به قانونگذاری می پردازد. بدین ترتیب، فقه در جایگاهی موخر از قانونگذاری قرار می گیرد و تنها به عدم مغایرت مصوبات با موازین اسلامی بسنده می کند. این تمایز ممکن است به بروز نواقصی در نظام قانونگذاری مبتنی بر شریعت مقدس منجر شود.
    کلیدواژگان: قانونگذاری، مجلس شورای اسلامی، اجتهاد، حکومت، احکام اسلامی
|
  • Mostafa Mansourian*, Sayyed Hojjatollah Alamolhoda Pages 1-23
    Necessary for every legal system is to predict complex, difficult and lengthy formalities in regard to revision of the Constitution to prevent frequent Constitutional alterations. The Constitution of Iran besides predicting such mechanism in Article 177 has considered some revision restrictions in the Articles 177 and 132 which necessitate the analysis of its aspects for possible future Constitutional revisions. This Research through an analytic approach seeks to examine the basis, nature and the manner to guarantee the restrictions in the Constitutional law of Iran. In this respect, the Article 132 set forth some time limits due to lack of stability of the legal system, and the Article 177 stipulates the unchangeability of the basic structure and foundation of the legal system of the Islamic Republic of Iran. The Supreme Leader is in charge of guaranteeing the Constitutional restrictions.
    Keywords: Constitutional Restrictions, Revision of the Constitution, Time Restrictions, Subjective Restrictions, Unchangeability, Foundation of the Legal System
  • Ali Olfatpoor *, Ghodratollah Rahmani Pages 25-48
    Cognition of the systems of the governmental interests in Islam better determines the alteration mechanisms in compliance of Islamic legitimacy based on the state constraints. The presentation of the solutions for discovery and implementation of expediency in the analysis of the legitimacy rate in Islamic government requires the recognition of the prioritization of the state purposes, the basis of the analysis of the expediency, review of the discovery methodology and the implementation of expediency. The main issue of this research is to clarify the relationship between the temporary suspension of the Sharia rules and the prioritization of government purposes in the Islamic sovereignty. Hence, the criteria for prioritization of the government purposes and the indicators of prioritization of Islamic secondary and state titles over primary titles should be determined in a new framework. This research through an analytic-descriptive method is sought to substantiate the legitimacy of contemporary suspension of the Islamic rules in case of realization of the more important purposes of implementing the Islamic rules like maintenance of social and political order of Islam and the more basic rules.
    Keywords: Governmental Rules, Islamic Government, legitimacy, Expediency
  • Mahmood Ebrahimi *, Vali Rostami Pages 49-72
    Central for management is planning which is performed in a specific framework in governmental management known as the planning system. This system includes the pillars and relationships between them. The first pillar is the enforceable legal instruments and at the top is the Constitution. In addition to defining the objectives, ideals and general strategies directing the content of the programs, the Constitution also fulfils a significant role in determining the other elements of this system. This research through a descriptive-analytic method seeks to examine the quiddity and quality of these two aspects in the Constitution of the Islamic Republic of Iran. The constitution seems sufficiently rich in terms of determining the objectives and the general strategies but vague regarding the regulation of other elements of the planning system despite mentioning the word “plan” or reference to its concept or planning requirement in most of the Articles of the Constitution. That’s while this issue isn’t devolved to the legislature and solely the president is in charge of the planning and budget affairs which may devolve its administration to someone else. Difficult to construe, hence, is the coherent planning system and its main pillars from the Constitution of the Islamic Republic of Iran. Besides, inappropriate use of the relevant terms and the separation of planning affairs from the plan of the government has enhanced the ambiguity of the issue.
    Keywords: Plan, Planning, Plan of the Government, Constitution, Planning System
  • Ebrahim Mousazade , Morteza Haj Ali Khamse * Pages 73-86
    Necessary is to determine the ratio among the various norms with different validity in every legal system. The necessity for conformity of the downstream norms with upstream ones is the consequence of such ranking which guarantees the stance and validity of the norms. The statutes in the legal system of Iran are known as the downstream norms in comparison with the General Policies of the System and therefore they should be in conforminty with the latter. This conformity would be done in two ways: “compliance” and “non-contradiction”. The main question of this research is to determine whether the competent entity for this responsibility is to examine the compliance of the statutes with the General Policies or solely their non-contradiction. The findings through an analytic research method indicate two assumptions regarding legislation of the Majlis; First is the existence of the enacted Policies in that specific field and second is non-existence of them. The legislator is on the basis of the first assumption ought to ensure the compatibility of the statues with the Policies and to ensure their non-contradiction in the second one.
    Keywords: Compliance, Hierarchy, General Policies of the System, Non-Contradiction, Statutes, Norm
  • Mohammad Barzegar Khosravi * Pages 87-112
    The Iran Electricity Organization Act of 1967 is one of the most important governing statutes in the electricity field which determines some duties for the actors of this regard. Due to the enactment of this act before the Islamic revolution, the validity of its contents and their reasons is under question. Therefore, through an analytic-critical method, the Act is analyzed based on Sharia criteria, the Constitution and the precedent of the Guardian Council, as this council is the official entity for Constitutional interpretation and responsible for the conformity of the enactments of the Majlis with Sharia and the Constitution. This article indicates that the criterion mentioned by the Council in the interpretive decision of 1986 doesn't invalidate the content of the Act; as many ministerial instructions are actually issued on the basis of such contents.
    Keywords: Legal Validation, Electricity Energy, Legislation, Guardian Council, Constitution
  • Fateme sadat Naghavi *, Alireza Dabirnia Pages 113-134
    The theory of legislation as planning for the implementation of divine laws is founded on this basis that among the competences of the Holy Legislator is legislation and the function of the parliament is to plan in the form of statutes so as to implement the divine rules. This conception is originated from the Islamic foundation which is obvious in the viewpoint of the founder of the Islamic Republic of Iran and some Islamic jurists of the constituent assembly of the Constitution. “The assignment of legislation to God” and “the fundamental role of revelation in the expression of the law” are explicitly stipulated in the Constitution. This research through a descriptive-analytic method seeks to examine the compatibility of the legislation process with the aforesaid theory. This ambiguity arises from the fact that the legislative initiative of the parliament is in a way which has turned the competence of legislation of the Holy Legislator into an ineffective issue; as Ijtehad is prior to legislation in an ideal system whereas it is subsequent in the existing legal system of Iran. No mechanism is predicted on this basis which the parliament legislates based on the results of the Ijtehad and in the implementation of the Islamic laws, rather the parliament generally legislates according to the needs of society. In this way, Figh is subsequent of legislation and solely the non-contradiction of the enactments with the Islamic criteria is examined. This distinction may cause some deficiencies in the legislation system based on the holy Sharia.
    Keywords: Ijtehad, Islamic Rules, Legislation, Government, Islamic Consultative Assembly